Bloggen

Vi har blivit fler på ReAgrokontoret inför hösten.

Välkomna att kavla upp ärmarna Majsan Brolin, Helena Bolsöy och Marie Anderbrant!

 Majsan Brolin, Helena Bolsöy och Marie Anderbrant


Majsan – en entreprenör ut i fingerspetsarna

Jag har hängt med Majsan nu sedan tidig morgon och ett står klart – Maj-Britt Brolin som hon egentligen heter är en person med många strängar på sin lyra. Förutom arbetet som förare i återvinningsbranschen är hon är en engagerad förälder inom motocrossen och så har hon även ett eget städföretag med anställda.

Helena från ReAgro möter Majsan Brolin som arbetar i städ- och återvinningsbranschen.Mycket tid går åt till motocrossen där hjärtat även räcker till för andras ungdomar.
– Ja man vill finnas där för alla barn och ungdomar när de behöver någon vuxen just då. Någon kan t.ex. vara ledsen över ett misslyckat race eller gjort sig illa eller bara vill prata. Då är det skönt att kunna göra en insats.

Vi befinner oss i Märsta som är staden som ska tömmas på restrodukter den aktuella dagen. Majsan har även andra områden och städer såsom Åkersberga och Nacka men idag blir det alltså Märsta. Märstarundan kör hon två gånger i veckan. Rutten börjar utanför ett stort affärscentra där avfallet från butikerna i området finns i en speciell byggnad avsedd för endast detta. Jag inser genast att det inte bara är att hämta kärlen som står där inne och ställa dit nya. Nej, nej. Trots stora tydliga skyltar på väggarna ovanför kärlen så verkar en del blundat och kastat in sina sopor på måfå… Glasflaskor bland tidningar, metallburkar i plasten och kartonger i metallkärlet. Vi får börja med att sortera upp på plats först.

– Efter storhelger är det alltid mycket i kärlen att hämta, berättar hon under ett av våra fem stopp i staden. Vissa soprum sköts om och är fina medan andra inte ser trevliga ut alls. Jag servar gärna genom att städa soprummen men en del kunder vill sköta det själva och då ser det inte alltid så bra ut. Då ligger det ofta mycket skräp runt om på golvet.

När vi samlat upp allt vi ska samla upp i Märsta beger vi oss till en gigantisk återvinningsanläggning utanför Rosersberg, där man tömmer sina kärl och tippar av allt på olika områden. En del produkter såsom wellpapp, kontorspapper och tidningar lastas av inne i en jättehall medan glas, metall, träpallar och däck hamnar i olika fickor på utomhusområdet.

Helena från ReAgro möter Majsan Brolin som arbetar i städ- och återvinningsbranschen.Vi väger in och ut lastbilen otaliga gånger för att se precis hur mycket var och en av fraktionerna väger. Jag får en reflexväst på mig för inne i hallen cirkulerar gigantiska truckar och kranbilar.
– Man måste synas väl här och man får inte gå o dagdrömma o tänka på annat. Här måste man vara lugn, metodisk och fokuserad på det man gör, annars kan det hända olyckor. Ledorden är säkerhet och uppsikt.

På frågan varför hon håller på med återvinning svarar hon så här:
– Jag tycker om att städa och jag har hållit på med städ hela mitt liv. Mitt första jobb var som städare. Jag har ett härligt minne från den tiden. Min mamma städade ju på ett kontor när jag var liten och jag följde med henne varje kväll efter skolan och hjälpte henne från det att jag var 9 år. Julen då jag fyllt 15 år fick jag en alldeles speciell julklapp. Den var av mammas chef. När jag öppnade paketet låg där en blå plyshtröja i med företagets logga på.
– Vad fin, tänkte jag, men när jag tog upp den ramlade det ut en nyckelknippa och ett meddelande. I meddelandet stod: ”Från och med den 1 januari har du ansvar för hyresavdelningens städ.”

Ett eget arbete i julklapp! Kan det bli bättre? Jag glömmer det aldrig. Min mamma var officiellt ansvarig eftersom jag bara var 15 år, men det var mitt egna jobb med min egna lön. Jag blev såklart jätteglad och där fortsatte jag sedan jobba under hela gymnasietiden.

– Efter det jobbade jag inom sjukvården ett bra tag men där ledsnade jag på att göra samma sak hela tiden och började istället arbeta natt på förlossningen när barnen var små. Där var jag i 8 år tills förlossningen stängde 1996, flyttade över med verksamheten till KS förlossning där jag var i 6 år tills jag tröttnade på resvägen. Då började jag som assistent och gick och städade på dagarna. Jag tycker det blir för enahanda och tråkigt att göra samma sak hela tiden och vill gärna ha flera olika jobb istället. Jag trivs med det. Jag städar gärna hemma hos folk för då kan jag göra något extra för dem. T.ex. baka en sockerkaka tills de kommer hem, skriva en hälsning eller göra något annat lite extra för att visa att jag månar om dem.

Majsan är en engagerad förälder i motocrossvärldenAtt butiksägare och grannar vinkar när hon kommer för att hämta kärlen eller ger henne en julklapp som uppskattning är ingen slump, det förstår jag. Majsan bryr sig ovanligt mycket om andra människor och det ges tillbaka i slutänden. Det är såklart hon själv som skapar sin omgivning med sitt sätt att vara.
– Ja jag gillar att hjälpa folk. Det mår jag bra av, och de med.

Vi avslutar vår gemensamma arbetsdag på ett fik runt lunchtid för att prata klart. Solen gassar och vi hugger in på varsin kopp kaffe. Det är välbehövligt trots att bara halva arbetsdagen gått. Jag har lite svårt att förstå hur hon hinner med allt i sitt liv, men det verkar inte vara något problem. Nätter finns ju också, menar hon…
– Semester? Nä. Ja, kanske nån fredag då och åka iväg med husbilen till nån crosstävling.

– Innan jag dör skulle jag vilja prova på att sitta i en telefonväxel. Det har faktiskt alltid varit min dröm. Just det där att vara den första de möter när de t.ex. ringer till sjukhuset eller så. Jag är intresserad av bemötande och tycker om att lösa kaos och reda upp röriga situationer. Att se människan och göra hjälpen varm och personlig skulle vara mitt mål.

Jag kan bara konstatera att vissa, bla Majsan Brolin har ett stort hjärta där många får plats och verkar skapt i ett ovanligt segt virke. Och jag möter henne mer än gärna som första kontakt i en telefonväxel. Hon förmedlar trygghet bara av att vara sig själv.

/Helena Jansson på ReAgro


Naturskyddsföreningens rapport ”Rätt plast på rätt plats” presenterar skrämmande siffror om plasten i naturen.

PlasthanteringVåra syntetiska kläder som alltså är producerade på konstgjord väg – släpper ut långt mer plastfibrer än vad man tidigare trott. Varje gång man tvättar ett kilo akryltyg t ex en stickad tröja, mössa och vantar frigörs 120 000 fibrer som sköljs ut med avloppsvattnet. Några exempel på dessa vanliga material är Nylon, Polyester, Lycra, Elastan, Acetat och Polyamid.

En annan siffra som tas upp är på stormfåglar i Nordsjön, där man hittat plastbitar i så mycket som 94 % av undersökta fåglar.

Vi vet fortfarande väldigt lite om den långsiktiga påverkan plasten har när den långsamt bryts ner i mindre och mindre partiklar i naturen. Vad vi vet är att mängden plast som används måste minska och att det finns mycket vi kan göra på många områden vad gäller plasthanteringen i samhället.

Läs mer i rapporten ”Rätt plast på rätt plats”: http://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/plast_-_sammanfattning_0.pdf (öppnas i ny flik)


En bit av dagens rutt med Mats Blom

Helena med MAts Blom på återvinningsarbeteTur jag hade laddat med arbetarhandskar och oömma kläder idag. Jag fick mig en arbetsomgång i återvinningsbranschen när jag hängde med Mats Blom på några stopp under dagens rutt i en av ReAgros lastbilar. Vi fick som tur var lite tid att prata också.

– Jag har hållit på i 20 år med återvinning och innan jag började arbeta med det jobbade jag som snickare i byggbranschen. Åren går men det här passar mig bra för jag gillar att köra lastbil, ja förresten att köra över huvud taget. Jag är intresserad av fordon och att vara ute i trafiken. Såklart känner man sig som en stoppkloss ibland men jag tycker inte att andra förare verkar bli irriterade.

– Det här arbetet är det bäst att arbeta med under sommartid tycker jag. Allting blir lite enklare på något vis. På vintern hinner kompost och annat att frysa till och bli svårhanterligt. Kärlen glider dessutom lätt på lyften och det kan vara riskabelt när kärlen är väldigt tunga. Så sommaren är absolut att föredra.

– Arbetet med miljö och återvinning har gjort att man är noggrannare själv med vad man gör av sitt eget avfall. På hemmaplan går man gärna och flyttar på grejer som sorterats fel av familjen och så. Men jag plockar inte non-stop ute efter folk. Då skulle ju arbetsdagen aldrig ta slut…

– Periodvis är det väldigt mycket återvinningsmaterial att hämta hos kunderna men jag bor praktiskt nog på landet och har plats för lastbilen på gården. Så när det blir för mycket en dag och jag inte hinner åka och lämna av lasten, kan jag ta hem det över natten och åka lite tidigare nästa dag istället. Jag snittar kanske 10 mil om dagen på mina återvinningsrutter. Då hämtar jag brännbart, wellpapp, plast, glas, kompost – ja allt butikerna och företagen vill bli av med i princip.

– Förutom att jag gillar att köra så är faktumet att detta är ett serviceyrke som tilltalar mig. Det är viktigt med bra service och jag försöker göra mina kunder nöjda. Det är egentligen det viktigaste! Frågar de om jag kan göra något extra eller ta något speciellt med mig så försöker jag alltid ordna det. De kanske bytt ut alla mattor på företaget eller har en frys som gått sönder som de behöver bli av med. Om jag inte kan ordna med deras önskemål samma dag så gör jag mitt bästa att fixa det så fort jag kan. Det är roligt när de blir nöjda, då känner jag mig nöjd också. Ibland visar de uppskattning genom att bjuda på fika.

– Hade jag inte arbetat med återvinning hade jag nog kanske jobbat som bilmekaniker. När jag går i pension en vacker dag är drömmen att få hålla på med gamla bilar, mopeder och cyklar. Helst kanske få fila o putsa på någon gammal amerikanare som jag hade förut. Chevrolet Bel Air 55, 56 & 57 är några av favoriterna. Pontiac en annan. Bilden visar min första amerikanare – En Pontiac GTO 1966 års modell. Den köpte jag 1979 för 14.000 kr.

Mats Bloms första amerikanare - en Pontiac GTO 1966 års modell.– Semestern i år går nog åt till att renovera och fixa lite på huset. Men jag ska vila lite också.

Det hoppas jag verkligen att Mats tar sig tid med! Att vila alltså. För jag märkte, när jag hjälpte till under reportagets gång, hur tungt ett 140-literskärl med kompost kan vara. Och har man 20 stycken sådana på rad så förstår man. Det är ingen barnlek. Semestern måste hägra.

Jag ser Mats försvinna ut i trafiken i ett av sina kära fordon på väg att serva människor och inte minst vår svenska miljö! Hatten av.

Vid pennan med arbetarhandskarna på

Helena Jansson på ReAgro


God jul & Gott nytt 2017 önskar vi på ReAgro!

God Jul önskar vi på Reagro


Elmia lantbruksmässa i Jönköping

Den självklara platsen för ReAgro att finnas på var Elmia Lantbruksmässa 19-21 oktober 2016.

I och med att vi på ReAgro samarbetar med lantbrukarna i landet finns också möjligheten att lokalt kompostera matavfallet så att näring kommer tillbaka till åkrarna och därmed sluter kretsloppet. Tillsammans hjälper vi många verksamheter till en mer miljövänlig hantering av avfallet.

Tack alla lantbrukare som besökte vår monter, det var ett nöje att möta er.

ReAgro på Elmia lantbruksmässa i Jönköping 19-21 oktober 2016.

 


SAK-mässan i Stockholm

SAK – Svenska Affärs- och Karriärsnätverket ordnade mässa i på Scandic Infra City i Upplands väsby den 4 oktober.

Företagsmässan eller popup-mässan som det så populärt heter är en mötesplats business to business för olika företag.

Vi på ReAgro passade såklart på att synas lite extra och nätverka.

ReAgro på Scandic Infra City 4 okt 2016.


Avfall & återvinningsmässan på Elmia

ReAgro var på plats och mötte branschen under tre intensiva dagar på Elmia Avfall & återvinning i Jönköping 27-29 september.

Parallellt gick också Vatten & avlopp- samt fjärrvärmemäsan. Att träffa andra aktörer i närliggande branshcer var väldigt intressant och utvecklande. Mycket är på gång i dessa branscher vilket också drog en stor publik.

Vi hade med oss vår kollega Irma som kanske kunde tyckas lite stel, men det försökte vi övriga i montern väga upp. Välkommen att ta kontakt med någon av oss andra om vårt koncept på återvinning verkade intressant.

ReAgro på Elmias Avfall & återvinningsmässa i Jönköping 27-29 okt 2016.

 


ReAgro ställer ut på Elmia 27-29 sepElmia Avfall & återvinning

Välkommen att besöka oss på mässan Elmia Avfall & Återvinning i Jönköping 27-29 september.

Läs mer om mässan på www.elmia.se/avfall

Den här mässan är den självklara mötesplatsen för alla som ser affärsmöjligheterna i en effektivare avfallshantering – oavsett om det gäller återvinning, återanvändning eller framtidens deponeringsteknik. Elmia Avfall & Återvinning arrangeras parallellt med VA-Mässan och Fjärrvärmemässan.


Mikael tar hand om sälj

Mikael Bengtson

Från den 1 juni tog vår styrelseordförande Mikael Bengtson också hand om ansvaret för sälj och marknad på ReAgro.

I sin roll i styrelsen har Mikael sedan tidigare också arbetat med att utveckla ReAgros koncept och att hitta nya intressanta marknader där vår modell för insamling och återvinning passar bra. I den nya funktionen kommer han också att ta en mer aktiv del i det dagliga arbetet tillsammans med säljarna.


ReAgro på mötesrunda

Nu har kontorsgänget på Ekmaco ReAgro varit på mötesresa till ett antal platser i Sverige för att träffa våra viktiga lokala samarbetspartners. Det blev givande konferenser där vi utbytte erfarenheter, satte upp gemensamma mål för framtiden samt pratade om hur vi skulle kunna utveckla samarbetet.

ReAgros konferenser våren 2016

Gemensamt tackar vi för den stora uppslutningen och allas engagemang!


Helena på ReAgro träffade Tomas Andersson, lantbrukare och återvinningsentreprenör

Helena på ReAgro träffade Tomas Andersson, lantbrukare utanför Knivsta och avfallsentreprenör för områdena Norrtälje, Rimbo, Knivsta och Sigtuna. Det blev en lärorik inblick i hans vardag och han delade gärna med sig av sina branschfunderingar och tankar runt miljön.

Helena från ReAgro möter Tomas Andersson, lantbrukare och återvinningsentreprenör.– Som 18-åring blev jag bonde när jag tog över efter pappa. Jag hade mjölkkor och odlade mina åkrar. Livet som mjölkbonde var rätt hårt med ganska dålig lönsamhet. Det är ju inget nytt – många bönder har ett till arbete vid sidan om gården, så även jag. Och när jag till slut sålde mjölkkorna köpte jag en lastbil och började köra för ReAgro. Det har jag inte ångrat. Jag har fortsatt bruka jorden och även haft köttdjur där jag satsade på ekologiskt.

– Det här med att syssla med återvinning och lantbruk är en livsstil för mig. Jag gillar att jag jobbar för miljön och får träffa kunder varje dag. Jag hämtar tunnorna med olika typer av avfall i, kör hem det till gården och delar upp det i respektive container som sedan går in i produktionen igen.

– Mina köttdjur sålde jag i höstas men jag kommer fortsätta att odla jorden. Här kommer matavfallet som jag hämtar i butikerna väl till pass. Komposten blir till näringsrik jord och den använder jag sedan för att återge åkrarna dess näring.

– Om jag skulle jämföra förr och nu skulle jag säga att företagsklimatet överlag hårdnat i Sverige och återvinningsbranschen är inget undantag. Det är tuffare konkurrens nu. Skillnaden med oss som kör för Reagro och andra återvinningsföretag är att vi alltid har försökt minska andelen brännbart till allra helst 0 % såklart, för att istället återanvända de olika materialen i avfallet. Vi har många kärl i butikerna för en mer noggrann uppdelning av avfallet för att vill att så mycket som möjligt ska gå till återvinning. Det är det som är själva tanken. Den tilltalar mig. Det är viktigt med miljön!

– Om jag vill säga något till branschen? Jag vill i så fall gärna skicka en hälsning till mina kunder och tacka för bra sortering!

Där lämnar jag Tomas Andersson i ett för dagen blåsigt Hönsgärde och önskar honom allt gott och tackar honom för en rejäl lektion i positivt tänkande och framåtanda.

/Helena Jansson på ReAgro

PS. Till sin hjälp på gården har han självaste hustomten, här i bild, som hjälper till att vakta komposten. DS.


God jul & Grönt nytt år!

God Jul önskar Reagro 2015

God jul o Gott nytt år önskar Reagro