Aktuellt

Enormt duktiga på källsortering och ordning & reda – Får jag presentera Ica Torgkassen i Kvarnen vid Vaksala Torg i Uppsala!

Ica Torgkassen i Kvarnen UppsalaEn av ReAgros kunder – Ica Torgkassen i Kvarnen vid Vaksala Torg i Uppsala har om sin källsortering fått så fina vitsord från projektledare och restprodukthanterare som haft med butiken att göra, att jag måste dit och titta. Det har varit omdömen som ”exemplariska” och ”oerhört duktiga”, ”alltid rent och snyggt” när det gäller källsorteringen i butiken. Det vill vi på ReAgro kika närmare på och lyfta fram.

När jag anländer till butiken råkar jag komma mitt i städdagen. Soprummet är tömt och helt skurat invändigt och alla burar och kärl står prydligt uppställda i ett hörn i lasthallen så länge.
– Ja vi städar lagret 1 gång/månad och det är just idag. Allt är urplockat nu säger Magnus Fors, driftansvarig på butiken. Jag får följa med Magnus runt och titta på sorteringssystemet i butiken, bak på lagret och borta vid lasthallen.

Hur går allt till då? Varför fungerar källsorteringen så bra på just denna butik, undrar jag.  Magnus funderar lite.
– Fram för allt har vi har ordnat det så att det ska vara lätt att kasta saker och ting i respektive kärl eller bur. Det är otroligt viktigt att det är genomtänkta placeringar på kärlen, säger Magnus. Blir det krångligt eller man måste gå för långt så är risken större att man slarvar. För enkelhetens skull har vi också stora öppna säckar till plasten och balpressen där vi pressar wellpapp finns nära till hands.

Men är det så enkelt, undrar jag? Har ni någon miljöansvarig eldsjäl här som pekar med hela handen? Är det kanske Magnus själv som måste kontrollera att allt kastas där det ska?

Magnus ler åt tanken, men skakar på huvudet.
– Nej, jag behöver inte springa runt och kontrollera och korrigera utan vi har löst det så att vi har ett rullande schema med ansvarsområden för oss anställda. En vecka har man hand om återvinningen av pappersförpackningar eller mjukplast exempelvis, och man ser då till att säckbytena sker innan det blir överfyllt och att överfyllda kärl byts ut innan man måste trava saker bredvid. Vi har utformat återvinningen med det här rullande schemat för att:
1. Det ska vara rättvist.
2. Att det verkligen blir gjort.

– Denna lösning med rullande ansvarsschema fungerar p.g.a. att alltid någon känner att just den har ansvaret. Väntar man bara på att någon annan ska göra det så blir det att ingen tycker att de har tid. Vem ska då göra det?

– Grundtanken är ungefär att göra rätt från början och samarbeta. Planera för flödet. Då går allt bättre och chansen att man får ett flyt i systemet med återvinningen ökar. Om vi i butiken travar rätt och kastar rätt får allt plats bättre och det blir inte stökigt. Då blir det också enklare för ReAgro när de kommer för att hämta avfallet. Går den biten snabbare vinner man tid och det ger utrymme för andra aktiviteter och leveranser i lasthallen och butiken.

Magnus fortsätter att visa mig runt i butiken och jag undrar hur det kommer sig att miljöfrågan och sopsortering ligger i fokus här på Ica Torgkassen.
– Vi har en butiksledning som tar miljöbiten på allvar och ReAgros koncept med noggrann återvinning stämmer bra överens med vår syn på hållbarhet och vårt arbete för miljön. Givetvis kan det i vissa lägen såsom under tidspress vara svårt att källsortera så noggrant som vi gör i denna butik, men miljöengagemanget är viktigt för oss, menar Magnus. Det går före. Vi vill ligga i framkant när det gäller att sortera bra och minska andelen brännbara sopor. Miljön är framtiden för oss alla.

Jag vill ta en bild av butiken och Magnus och undrar om det finns någon fler han tycker ska vara med. – Jo, men visst säger Magnus, vi har ju en eldsjäl här som förtjänar att lyftas fram och det är Örjan på frukten. Vi letar rätt på honom och tar några bilder.

Så kortfattat:

  • Lägg tid på val av placering av kärlen som i sin tur gör det enkelt att kasta rätt.
  • Ha ett rullande ansvarsschema för att ta hand om de olika säckarna och kärlen.
  • Gör rätt från början, skylta upp och ha ett välplanerat flödestänk från avfall till slutlig tömning.

Tack för tipsen Magnus och Ica Torgkassen! Det kanske lät som enkla råd men med många anställda, mycket kunder, dagliga leveranser och allmänt mycket att göra är det lätt att sopsorteringen faller utanför ”viktiga-göra-listan” om man inte har en järnvilja att få det att fungera.

Med det tackade jag för mig och önskade Magnus, Örjan och övriga på Ica Torgkassen en lagom jobbig arbetsvecka.

Vid pennan, Helena Jansson på ReAgro