Avfallet från kräftskivan går att göra miljövänligt!
Klart man ska ha härligt och roligt med fest!
Och om man tänker miljövänligt när man handlar och dukar inför kräftskivan och surströmmingspartyt blir det verkligen win-win! Annars hamnar det mesta av avfallet i soppåsen.
Mycket av det som brukar användas går vanligtvis inte att källsortera utan hamnar i brännbart. Det gäller partyhattar, plastdukar, sugrör, våtservetter, engångstallrikar och engångsbestick, festdekorationer såsom serpentiner, papperslyktor och ballonger.
Men många engångsprodukter går ju att byta ut mot miljövänliga alternativ. En stor bov är våtservetterna som det kan gå åt mycket av både under en kräftskiva och en surströmmingsfest. Våtservetter ska aldrig kastas i komposten utan läggs i brännbart.
🤩 Vilken tur att det är enkelt att själv tillverka ett miljövänligt alternativ till våtservetterna.
Duka med en egen skål med vatten till varje festdeltagare. Alla kan få olika vattenbyttor och den som vill kan klämma i några droppar citron i sin. Det här blir en perfekt liten balja att doppa ner klibbiga fingrar i och sedan torka av sig på varsin kökshandduk som ju sedan hamnar i tvätten, eller på vanliga pappersservetter som kan gå ner i komposten tillsammans med matavfallet.
Varför är engångsvåtservetter så skadliga?
Framför allt är de engångsartiklar och bara det gör dem till otroligt miljöovänliga p.g.a. de bara används en gång och sedan kastas. De hamnar också ofta i naturen och är inte nedbrytbara då de flesta är gjorda av svårnedbrytbart material, ofta ”non woven” propylenplast. Det här är sega fibrer för att vara hållbara trots att de är blöta och löses inte upp i vatten såsom pappersservetter/hushållspapper gör. Tyvärr innehåller de även ämnen inte tänkta för naturen såsom skadliga kemikalier, vissa av dem parfym, och för att inte mögla i sin förpackning behöver de innehålla konserveringsmedel som många gånger är allergiframkallande och miljöskadliga.
Bioengångsbesticken inte heller miljövänliga
Inte heller engångsbestick av majs, socker eller andra s.k. bionedbrytbara produkter går att materialåtervinna. Skulle man vilja kompostera dessa bionedbrytbara produkter måste man skicka dem till mycket kostsam avancerad industriell kompostering utomlands. Det här gäller också biopåsar av olika slag. Bioplastpåsar går inte att kompostera till jord i vanlig kompost och går inte heller röta i en biogasanläggning. Alla plastpåsar är brännbart material oavsett vad de tillverkats av. Det enda som är bra med bioplasten gentemot traditionell plast är att den tillverkats av åtminstone någon del förnyelsebar råvara som exempelvis majsstärkelse. Men bioplast är lika mycket plast som den traditionella plasten och gör samma skada i naturen. Den bryts inte ned utan blir till mikroplast.
Festa med dagen-efter-tänk innan! Då blir festen ännu roligare! 😊👍🌾